Annulerings & Reis verzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking als je reis niet doorgaat of voortijdig moet worden afgebroken, bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van naaste verwanten. Ook onvrijwillige werkloosheid en een op de klippen gelopen huwelijk zijn doorgaans grond voor annulering. Je krijgt de reissom dan geheel of gedeeltelijk retour.
Reisverzekeringen--Annuleringsverzekering2

Dekking

Een annuleringspolis keert in veel gevallen uit bij:

 • Overlijden of (ernstige) ziekte van de verzekerde of zijn naaste familie.
 • Ontslag bij een vaste aanstelling.
 • Gedwongen thuisblijven, bijvoorbeeld vanwege een ontbrekend visum of vereiste inentingen.

Bij 15% van de annuleringsdekkingen van doorlopende reisverzekeringen is scheiding een gedekte reden voor annulering. Hierbij moet sprake zijn van een relatie met een officiële verbintenis, zoals een samenlevingscontract. De meeste verzekeraars geven ook een deel van de reissom terug als je de vakantie voortijdig moet afbreken.

Wisselende dekkingen

Een annuleringsverzekering vergoedt de reissom als een in de voorwaarden genoemde gebeurtenis zich voordoet. De verschillen tussen verzekeraars hierin zijn groot. Zo vergoedt de ene verzekeraar het overlijden van een huisgenoot wel, de ander niet. Een ernstig ongeval van een neefje of nichtje (derdegraads familie) is bij de meeste verzekeraars niet gedekt. Een enkele verzekeraar vergoedt het overlijden van een huisdier onder bepaalde voorwaarden, zoals Allianz Global Assisance en optioneel bij ANWB en Unigarant.

Kijk dus goed in de voorwaarden welke gebeurtenissen gedekt zijn voordat je een annuleringsverzekering afsluit.

Zwangerschap

Circa de helft van de doorlopende reisverzekeringen is afgestemd op consumenten met een zwangerschapswens. Lees hierover meer in het artikel reizen en zwangerschap.

Garantiedekking

Sommige maatschappijen bieden een zogenaamde garantie-annulering tegen meerpremie, zoals Allianz Global Assistance en Unigarant Uitgebreid (dekking 'luxe annulering'). Dit houdt in dat je bij een ziekenhuisverblijf of voortijdige terugkeer naar huis de volledige reissom terugkrijgt, in plaats van een evenredig deel. Een aanrader als je lang gespaard hebt voor een verre reis. Je betaalt hier wel extra premie voor.

In onze Reisverzekeringenvergelijker kun je zoeken naar doorlopende reisverzekering met garantie-annulering.

Annulering samengestelde reis

Een samengestelde reis is een reis waarbij je alle onderdelen zelf, los van elkaar, boekt. Dit in tegenstelling tot een pakketreis, waar vlucht, hotel en andere zaken als een geheel geboekt worden. Samengestelde reizen zijn niet altijd verzekerd. Als een onderdeel uitvalt en daardoor de gehele reis niet door kan gaan, krijg je alleen een vergoeding voor het betreffende onderdeel.

Geen dekking
Bijvoorbeeld: een pension waar je zou verblijven wordt door brand verwoest. In de directe omgeving is niets anders beschikbaar en daardoor moet je de gehele reis annuleren. Als samengestelde reizen niet gedekt zijn, krijg je alleen de kosten voor het pension vergoed.

Dekking
Als samengestelde reizen wel gedekt zijn, ontvang je alle kosten terug. Dus ook van de vlucht en bijvoorbeeld de gehuurde auto. In de voorwaarden staat vermeld of samengestelde reizen gedekt zijn.

Doorlopende reisverzekeringen inclusief standaard dekking voor samengestelde reizen zijn:

 • Aegon (Basis/Allrisk polis)
 • ANWB (Compact/Compleet polis)
 • Aon Direct
 • CZ
 • De Europeesche (Basis/Comfort/Optimaal polis)
 • Ditzo
 • Inshared
 • Klaverblad
 • Route Mobiel (Europa/Plus polis)
 • Unigarant (Basis/Uitgebreid polis)
 • Verzekeruzelf.nl (Budget/Comfort/Excellent polis)
 • Zelf (Europa/Plus polis)
 • ZLM

Bij de doorlopende reisverzekeringen van Allianz Global Assistance is de dekking samengestelde reis optioneel

Bron: MoneyView, augustus 2016

Annuleren reisgenoot

Als je reisgenoot om een dringende reden moet afzeggen, is het prettig als je zelf ook kunt annuleren. Bij ING en Interpolis krijg je echter alleen het reisgeld terug als de reisgenoot ook een annuleringsverzekering heeft én je samen zou reizen. ANWB/Unigarant en De Europeesche zijn minder streng en geven ook dekking als de reisgenoot geen annuleringsverzekering heeft.

Collectieve uitkeringen

Je bent niet in elke situatie (grotendeels) je geld kwijt zonder een verzekering. Met een pakketreis (zoals een vlucht met hotel) via een ANVR-organisatie (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen), kun je deze tot 7 dagen voor vertrek overdragen aan een ander. Hier kunnen wel kosten voor gelden.

Sinds april 2016 zijn reisorganisaties vrij in het bepalen van annuleringskosten. Die moeten van tevoren wel bekend zijn gemaakt. Annuleren kort voor vertrek zonder annuleringspolis kost je doorgaans het grootste deel van de reissom.

Calamiteiten

Bij zogenoemde calamiteiten in het land van bestemming is er een vergoeding mogelijk via het Calamiteitenfonds. De kosten hiervoor zijn €2,50 per boeking. Bij een pakketreis en faillissement van bijvoorbeeld een touroperator of luchtvaartmaatschappij hebben reizigers recht op geld terug of een alternatief reisaanbod. Voor losse tickets en accommodaties is dit helaas niet collectief geregeld.

Dekkingsbeperking
Bij een calamiteit, zoals een orkaan die richting een toeristische bestemming gaat, kan het Calamiteitenfonds een dekkingsbeperking afgeven. Reizen vallen dan niet langer onder de garantie van het fonds. In dat geval kan vanaf 30 dagen voor vertrek de reis kosteloos worden geannuleerd.

Een voorbeeld van een instelling van een dekkingsbeperking was in januari 2017 voor Gambia, vanwege onrust in het land doordat de president na de door hem verloren verkiezingen in eerste instantie weigerde om af te treden. De dekkingsbeperking van het Calamiteitenfonds staat los van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De afweging

Net als bij iedere andere verzekering, moet je ook bij een annuleringsverzekering afvragen of je het risico van annuleren zelf kunt en wilt dragen. Het is altijd vervelend om een vakantie te moeten annuleren, maar is dat de premie voor een annuleringsverzekering waard? Daarnaast krijg je niet altijd geld terug, dit is afhankelijk van de voorwaarden en aard van de annulering. Als je vooraf moet annuleren, krijg je tot vlak voor vertrek vaak nog een deel van je geld van het reisbureau terug. Een los vliegticket kun je doorgaans niet annuleren, of alleen tot 24 uur na de boeking. 

Wanneer wel een annuleringsverzekering afsluiten?

Een annuleringsverzekering betaalt de reissom deels of in zijn geheel indien de geboekte vakantie door persoonlijke en onvoorziene omstandigheden niet kan doorgaan óf moet worden afgebroken. Bij goedkope reizen is het te overwegen het annuleringsrisico zelf te dragen. Bij dure, verre reizen is een annuleringsverzekering wel verstandig en dan het liefst een verzekering met een hoge dekking.

Dekking
Gedekte omstandigheden zijn onder meer:

 • ernstige ziekte of overlijden van jezelf of je naasten;
 • onvrijwillige werkloosheid;
 • gebroken relatie (mits officieel ontbonden);
 • nieuwe baan (indien eerst werkloos).

Slechte weersomstandigheden ter plaatse en zelfs noodweer zijn doorgaans geen geldige annuleringsreden, behalve als de accommodatie als gevolg van het noodweer niet meer te gebruiken is.

Kortlopend of doorlopend?

De dekking voor annuleren kun je als aanvullende module bij de doorlopende reisverzekering afsluiten. Hiervoor betaal je extra premie. Ook zijn er losse doorlopende annuleringsverzekeringen te verkrijgen. In beide gevallen geldt dat alle niet-zakelijke reizen in binnen- en buitenland gedekt zijn. Dus ook een stedentripje met overnachting in Antwerpen. Bij sommige verzekeraars zijn ook dagtripjes (zonder overnachting) naar het buitenland gedekt, zoals bij ANWB, ING en Unigarant. 

Heb je geen doorlopende reisverzekering of wil je het annuleringsrisico niet doorlopend afdekken? Dan kun je ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Voordeel hiervan is dat je per reis kunt afwegen of het nodig is. De premie van een kortlopende annuleringsverzekering ligt tussen de 4% en 5,5% van de reissom. Afsluiten kan bij veel verzekeraars online.

De verschillen

De gedekte annuleringsredenen verschillen niet. Deze staan beschreven in de voorwaarden. Het verschil zit in het uitgekeerde bedrag in het geval van een vroegtijdig afgebroken vakantie. De gewone annuleringsverzekering vergoedt alleen de niet-genoten vakantiedagen. De luxe annuleringsdekking daarentegen vergoedt de gehele reissom.

Lees ook:

Vergelijk reisverzekeringen en kies de beste

Wat is voor jou de beste reisverzekering? Bekijk onze testresultaten en vergelijk eenvoudig reisverzekeringen op premie én dekking.

vergelijk-reisverzekeringen